Follow Kőeccerű on Instagram Follow Kőeccerű on Pinterest

Almás béles

Almás béles

Az almás bélesem - amit a képen látsz - nyári almából készült, amely apró szemű és édes volt. Készítheted bármilyen almából így bármely évszakban van hozzávaló. Kóstold meg az almát, amikor lereszelted és izlésednek megfelelően adj hozzá édesítőt, cukrot.

Az elkészítéshez elég sok idő kell, kb 90 perc egyedül, ez rövidíthető segítséggel, illetve még azzal is, ha nem hámozod meg az almát. Ehhez nekem kellett 25 perc, míg a reszeléshez elég volt 10 perc.

Zsírral készítettem, de használhatsz helyette margarint vagy vajat is. Margarinból 25 dkg felel meg a 20 dkg sertészsírnak

8 adag
Hozzávalók: 
50
dkg
finomliszt
20
dkg
zsír
1
késhegynyi
1
evőkanál
porcukor
1
dl
tejföl
25
g
élesztő
2
darab
tojás
3
evőkanál
zsemlemorzsa
1
darab
tojás a kenéshez
2
evőkanál
őrölt fahéj
ízlés szerint
cukor az alma édesítéséhez
0.5
darab
citrom leve
1.5
kg
alma
Elkészítés lépésről-lépésre
1. lépés

Keverd a tejfölbe az élesztőt és a porcukrot.

2. lépés

Mérd ki a lisztet és morzsold el benne a zsírt, zsiradékot.

Dolgozd bele a csipet sót, a tojásokat és az élesztős tejfölt is.

Gyúrd homogénné ezt a lágy tésztát, majd sodró deszkán vedd kétfelé, takard le egy konyharuhával és hagyd pihenni amíg az almát elkészíted. Jöjjön ez most!

3. lépés

Az almát reszeld le - ha nem sietsz vagy úgy tetszik, akkor hámozd is meg előtte, de héjastól lereszelve is tökéletes. 

Facsard rá a fél citrom levét is! Szórd meg a fahéjjal és cukorral. Alaposan keverd össze!

Addig áll, amíg el nem készülsz mindkét tészta nyújtásával.

4. lépés

A tepsit béleld ki sütőpapírral vagy kend ki zsírral, liszttel megszóra.

Az egyik tésztát nyújtsd ki tepsi méretre és terítsd a tepsibe. Úgy szoktam bemérni, hogy a tepsit a tészta fölé tartom. Ha egy centire kilóg alóla a tészta, akkor felcsavarom a sodrófára és szépen belegördítem róla a tepsire a tésztát. Ez egy eléggé lágy tészta, így utólag is sokat lehet rajta még egyengetni, itt-ott beljebb taszítgatni a kilógó csücsköket és pótolni a hiányzó cakkokat :-)

5. lépés

Nyújtsd ki a második tésztát is, ez legyen egy kicsit nagyobb az iméntinél, itt a tetején már nem lehet vele annyit taktikázni, jól be kell majd borítani az almát! következik az alma:

6. lépés

A tepsi aljában lévő tésztát szórd meg a zsemlemorzsával.

Az almát nyomkodd ki a levéből és rakd meg vele alaposan, vastagon.

Borítsd be a második tésztával, sehol ne látszódjon ki az alma.

7. lépés

Üsd fel és a kenőecsettel verd fel kissé a tojást és kend meg vele a tészta tetejét.

Sűrűn szurkáld meg villával, bátran szúrd egészen az almáig. Ennek az a lényege, hogy a sütésnél felszabaduló gőzök távozni tudjanak és nem emeljék meg a felső tésztát.

8. lépés

Süsd közepes hőfokon - nálam a gáztűzhely 8 fokozatából a 3-ason sütöttem -, kb 35-40 perc alatt süsd szép barnára.

Amikor kihűlt, akkor vágd fel és szórd meg a tetejét porcukorral.

Csinálnék valami eccerűt.

(nem elég eccerűek? Kérj eccerűbb recept tippeket a jobbra lévő linken kattintva)