Pirított gomba

Alapanyag kategória: csiperke, Fokhagyma, gomba, laska, , vaj

Megosztás

Elkészítés lépésről-lépésre

1. lépés

A laska azért tökéletes választás, mert nem kell pucolni, csak a szárakról levágott gomba kalapokat felaprítani. A csiperke pedig azért, mert a tönkje is gyorsan megpuhul. Ennek a kalapjáról szokás lehúzni a külső réteget, de nem muszáj, pláne, ha egészen friss és kisebb gombákat sikerül venni.

Tehát mosd meg és szeleteld fel a gomát kb. 1 cm vastagságú szeletekre (a laska kalapja pont annyi, azt csak pár cikkre kell aprítani).

2. lépés

Dobd a vajat egy serpenyőbe, rá a gombát, sózd (max. 1 kávéskanálnyi), borsozd és néha átkeverve süsd-pirítsd kb. 10 percig. Húzd le a tűzhelyről, keverd hozzá az apróra vágott fokhagymagerezdet és ha szereted a zöldfűszereket, adj hozzá egy kis majorannát vagy kakukkfüvet. (Utóbbiak, sőt a fokhagyma is elhagyható, a vajon pirított gomba ezek nélkül is remek!)

Kész. :)

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 25 dkg gomba (laska vagy csiperke)
  • 1 kávéskanál vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só és bors
  • ízlés szerint majoranna vagy kakukkfű
Pirított gomba
Pirított gomba

A pirított gombában az a jó (mit jó, nagyon jó!), hogy nagyon gyorsan elkészíthető, és köretként máris ehető vagy folytatható a recept… teheted pizzatésztára, vagy kész pizzát is felturbózhatsz vele. Használhatod pirított gomba köretként sültek mellé vagy készíthetsz belőle egy jó gombalevest ill. gombakrémlevest. 

Egy kis főtt tojással, friss zsemlével reggelinek is kitűnő :)

Pirított gomba fűszerezése

A fűszerezése nem bonyolult: sóval és hagymával készül. A gombának egyébként még jól áll a kakukkfű is! Ha húsok mellé készíted, és unod már a hagymát, próbáld ki kakukkfűvel is!

 

Nem elég eccerűek a receptek?

Hasonló Eccerű receptek

Csinálnék valami eccerűt

Olvass bele írásainkba is

Go to Top