Follow Kőeccerű on Instagram

Szükséged van egy kenyérsütőgépre - megmutatjuk, miért!

kelt tészta

A házi kenyér bódító illata a reggelinél... Ráadásul a kenyér receptje egyszerű, liszt, víz, élesztő - ennél egyszerűbb recept nem sok van. Mégis miért vásárolunk a pékségekben, és esszük a tegnapi, tegnapelőtti szeleteket? 

Mert a kenyérsütés házilag mégiscsak irtó macerás. Dagasztani a jó technikával, keleszteni egy "megfelelő" ideig, sütési hőfok, az edény, amiben sütjük - ezer ponton van technikája, sok-sok apró trükkje a lágy, levegős, ízletes kenyérbelsőnek, a ropogós kenyérhéjnak.

Ezen a problémán hivatottak segíteni a kenyérsütőgépek. A tapasztalatom azonban az, hogy sokan megveszik, kudarcot vallanak és visszacsomagolják a dobozába.

Most elárulom neked a titkot, mit tegyél, ha neked is porosodik egy használhatatlannak hitt kenyérsütő a sarokban.

Az élesztő és a liszt szerelme

A kenyérsütés géppel látszólag megszüntet minden gondot: bepakoljuk az alapanyagokat, és pár óra múlva már szeletelhetjük is a frissen gőzölgő kenyeret. Azonban kenyeret sütni csak pontos, jó recepttel lehet. Tehetsz bele bármennyi élesztőt - de csak akkor, ha te dagasztod és keleszted, szabályozod a sütési hőfokot, és az sem zavar, ha élesztő ízű lesz esetleg a végeredmény.

A kenyérsütő azonban csak a programja szerint tud működni. Ahhoz pedig a pékek által is használt kenyér receptre van szükség. Arra, hogy ne variálj a receptben leírt lisztekkel és pontosan mérd ki hozzá az élesztőt. A kenyér a megfelelő mennyiségű élesztő és a megfelelő típusú liszt szerelemgyereke. Az ő harmóniájukat nem szabad megbontani.

Vagyis egy jó kenyér recepttel és egy jó kenyérsütővel nem lehet tévútra tévedni. 

Miért van az mégis, hogy a kenyérsütőről lelkes ismerősünk, rokonunk behorpadt tetejű, színtelen, ízetlen kockája jut eszünkbe?

Kenyérsütőgép, te olcsó!

A rossz összetételű receptek mellett, amelyek megbontják a liszt és élesztő kényes egyensúlyát, az alacsony minőségű kenyérsütőgépek is nagyon jól elterjedtek. Sőt, mondok meredekebbet: a kenyérsütő mellé is szoktak olyan recepteket csomagolni a gyártók, amik nem működnek az adott kenyérsütőgépben.

Egyrészt itt a kőeccerűn megtalálhatod azokat a recepteket, amikből szép kelt tésztákat, kenyereket lehet készíteni. De hogy ne fúljon kudarcba néhány újabb kenyérgépes próbálkozásod, elárulom azt is, mit tapasztaltam, amikor olcsó és drága kenyérsütőgépeket teszteltem. Ezek között ugyanis van egy lényeges különbség, ami miatt az olcsó kenyérgéppel könnyű elrontani a jó recepteket is.

A titok

Ami a kenyérgépekkel kapcsolatban általában nem annyira nyilvánvaló, hogy mindenféle kelt tésztát is lehet készíteni velük. Van olyan programjuk, ami nem süt, csak dagaszt és keleszt. Az így előálló kelt tésztából lehet mondjuk zsemlét, vagy éppen kakaós csigát készíteni úgy, hogy nem nekünk kell a kelesztéssel és dagasztással bajlódni. Egyszerűen betesszük a hozzávalókat és bő egy óra múlva a kezünkben van egy jól bedagasztott, alaposan kelesztett tészta. Mehet rá a kakaó, csak fel kell csavarni és kisütni.

Ezt a dagasztó programot vizsgáltam meg alaposan. És azt tapasztaltam, hogy az olcsóbb, egyszerűbb kenyérgépek borzalmasan túlkelesztik a tésztát.

Mit lehet tenni?

Egyszerű. Az olcsóbb, egyszerűbb kenyérsütőgépek (pl. Clatronic, Hausmeister, ...) másfél órás programmal dagasztják és kelesztik a tésztát. A program lejárta előtt 25-30 perccel van tökéletes állapotban a tészta. Ha felnyitod a tetejét, akkor egy szépen púposodó tésztát fogsz látni. Amikor kiborítod a lisztezett asztalra vagy deszkára, akkor egy könnyű, buborékos tésztát fogsz tapasztalni. Az olcsóbb gépeknél nem kell megvárni, amíg lejár a program.

A drágább masinák (pl Tefal, Panasonic) nem küzdenek ilyen gonddal. Bő egyórás programjuk van, és a végén tökéletes állagú lesz a tészta. A miérteket nem tudom, de ha valaki ismer kenyérsütőgép tervező mérnököt, feltétlen hozzon össze vele. Mindig is izgattak a miértek.

Mit készíthetsz a jó a kelt tésztából?

Finom péksütemények olyan arzenálját tudod otthon könnyen és gyorsan elkészíteni, amiról nem is álmodtál!

Kézzel kilapogatod vagy egy deszkán kinyújtod a kenyérsütőből - megfelelő időben - kivett tésztát, és...

1. ...már szórhatod is rá a kakaót. Vagy a fehéjat. Feltekered, felvágod szeletekre és negyed óra állás után megsütöd a sütőben. Kész a kakaós csiga. Kész a fahéjas csiga. Itt találod a kenyérsütőgépes kakaós csiga receptünket!

2. ...egy pohár szájával már vághatod is ki belőle a korongokat. Negyed óra állás után mehetnek is a forró olajba: bábumm, kész a fánk.  Itt találod a szuper szalagos fánk receptünket!

3. ...kézzel kiszakítasz belőle nagyobb darabokat. Negyed óra állás után mehet a forró olajba. Kész a lángos. Itt találod a kenyérsütőgépes lángos receptünket!

4. ...bagettet vagy zsemlét formálsz belőle. Negyed óra állás után kisütöd a sütőben. Itt találod kenyérsütőgépes bagett és áfonyás zsemle receptjeinket!

5. ...háromszögeket vágsz a tésztából és sonkával, sajtta megszórod. Állás és sütés után már illatozik is a parti falat. Itt találod a sonkás kifli és sonkás, sajtos falatok receptjeinket!

6. ...készülhet is a meggyes mákos kalács!

7. ...természetesen kenyeret is készíthetsz. Erről hamarosan írni fogok egy külön blogbejegyzésben!

Mentsd ezt a cikket vagy a kenyérsütőgépes recept oldalunkat a kedvenceid közé, mert a receptek sora még bővülni fog!


 kövesd a kőeccerűt facebook-on! hogy ne vesszünk el a facebook algoritmus süllyesztőjében, jelöld be a követem gomb legördülő menüjében azt is, hogy elsőként jelenítsen meg minket!

 kövesd a kőeccerű instát is!