Regényes profizmus a konyhában, bögrével

“Hartán élek a Duna (szerintem) legszebb partja mellett, két csöppség rohanó, de annál boldogabb anyukája, feleség, háziasszony, szakmám szerint német tanár, jelenleg és legnagyobb örömömre főállású gasztroblogger és író vagyok.” – Rupáner-Gallé Margóval készítettünk interjút, akinek romantikus regényei mellett három kötetnyi szakácskönyve jelent meg eddig, ráadásul utóbbiak közül kettő is a gasztronómia kategória döntőse volt a 2018-as Aranykönyv szavazáson.

***

Mikor és miért készítetted az első bögrés süti recepteket?

2014-ben készítettem az elsőt, egy balul elsült szülinapi torta készítés utáni napon. A torta kellős közepén lemerült a konyhamérlegemben az elem, és persze pocsék lett a végeredmény, én pedig dühömben eldöntöttem, hogy én bizony nem sütök többé SO-HA!

Másnap a lányok palacsintát kértek. Hurrá, ennyit a nem sütésről! Még húsz órám sem volt túltenni magamat a kudarcomon, és persze elemet sem vettem. Bekapcsoltam a számítógépet, ahol elébem tárult az egyik közösségi oldalon egy halom duci palacsinta, zöld tányérra tornyozva. Gondoltam lefirkantom a receptet, aztán irány a bolt elemért, ugyanis nekem még a palacsinta esetében sem mentek soha ezek a szemre dolgok.

Ha valaki úgy mesél el egy receptet, hogy amennyi lisztet felvesz, meg érzéssel, akkor én már tudom, hogy az nekem nem pálya. Na, mindegy, elkezdtem felírni a hozzávalókat, amik BÖGRÉVEL!!! voltak mérve. Teljesen feldobódtam, még a közértbe se kellett caplatnom, egyetlenegy árva bögrére volt szükségem. :) És miközben készítettem a palacsintát, a hozzávalókat meg csak úgy hajigáltam a bögrével, akkor kezdtem megérteni az angolokat és az amerikaiakat, akik mindent így mérnek.

Már tudtam, hogy én ezt így szeretném mostantól, és így is szeretem. Így lett a Rupáner-konyha bögrés blog, én pedig elégedett a konyhában.

Hogyan nőtte ki magát a Rupáner konyha receptes blogod szakácskönyvvé?

Meglepően gyorsan. Kezdetben reklám céllal készítettem recepteket a kiadómnak, majd később egy blogban kezdtem gyűjteni őket. Viszonylag bonyolult, nem éppen időtakarékos receptek voltak ezek, ám mivel blogírás és anyaság kéz a kézben jár, úgy döntöttem, hogy nem csak a reklám recepteket, hanem az anyukámtól ellesett, pofonegyszerű recepteket is közkinccsé teszem. Laurámnak és Lizámnak szántam, olyan receptfüzet helyett kezdtem feltenni ezeket, és elsöprő sikerűnek bizonyultak. Itt tényleg pofonegyszerű receptekről beszélünk, mint a tejbegríz vagy a palacsinta. Mégis óriási örömet okoztak sokaknak ☺

A blog hirtelen nőtte ki magát, nagy tábor gyűlt köré, és mivel írással foglalkoztam már akkor is, így valahogy természetes volt, hogy könyvbe vándoroltak a világhálóról.

Bögrés kókuszos rúdBögrés kókuszos rúd

Mikor kezdted a főzés tudományának elsajátítását? Volt segítséged? Minta, amit otthonról hozhattál? Inspiráció?

Főzni igazából Laura születésekor kezdtem. Nem azt mondom, hogy addig nem tudtam főzni, vagy sütni, de igazán intenzíven a gyes alatt volt időm, alkalmam és kedvem belemélyedni a konyha világába.

Vannak speciális fogások, receptek, amit a nagymamádtól, anyukádtól őrzöl? Vagy amik kifejezetten a te nevedet fémjelzik? Ünnepeken elkészíthető fogások?

Vannak, abszolút. Anyukámé a legfinomabb húsleves, a legfinomabb töltött káposzta, a legpuhább paradicsomos húsgombóc, a nagymamáktól pedig számtalan hagyományos sütemény receptet őrzök.

Karácsonykor nálunk mindig halászlé, rántott hal és sült kacsacomb a menü, húsvétkor elmaradhatatlan a fonott kalács, születésnapokon pedig a klasszikus gyümölcstorta, zselatinnal a tetején.

Nem tudom, hogy van-e olyan, ami a nevemet fémjelzi, de a mézeskalácsról szerintem sokaknak a Rupáner-konyha ugrik be. ☺

Te hogyan találod ki, mit főzz ma? Van kedvenc szakácskönyved, amit rendszeresen forgatsz? Szoktál internetről is ötleteket gyűjteni?

Elsőként a családot kérdezem meg, van, hogy a hűtőt. De nagyon szeretek kísérletezgetni, és hálás vagyok, hogy nekünk itt van az internet is, ahonnan lehet ötletelni, új és régi dolgokat fel- és újra felfedezni. Kedvenc szakácskönyvem nincs, de kedvenc szakácsom van, és az az anyukám.

Rupáner szakácskönyvek - Mayerné Répási Adrienn fotójaRupáner szakácskönyvek – Mayerné Répási Adrienn fotója

Ebédnek, desszertnek milyen népszerű, ám gyors fogásokat ajánlasz annak, aki azt a kérdést fontolgatja magában, hogy mit főzzön ma?

Desszertnek egy finom palacsinta vagy smarni bármikor jól tud esni, de akadnak nálam tartalmas levesek, amik mellé jól passzolhat egy foszlós kakaós csiga vagy illatos túrós labdabukta. Nagyon kedvelem a gyorsan elkészülő tésztákat, mint egy jó makaróni, vagy a tepsis ételeket, ahol köret és hús egyszerre készül, egy fedő alatt. Mindből akad nálam bőven.

Gyors, egyszerű, bögrés recepteket találhatunk nálad. Sokan élünk rohanó életmódot, és ezek nagy segítséget jelentenek a gyors reggeli, ebéd vagy vacsora elkészítésében. Otthon is gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket teszel az asztalra?

Igen, szinte mindig, és nagyon ritka az az alkalom, amikor igazán van időm szöszölni a konyhában, vagy kipróbálni egy bonyolultabb fogást. Nem is igazán szeretek. Szerintem az ételeknél kétszeresen is igaz tud lenni, hogy egyszerűen nagyszerűt…

Mi a kedvenc recepted, ami reggel csak előkapsz, és gyors reggelit készítesz a segítségével?

Az instant amerikai palacsinta, amihez előre elkészítünk egy keveréket, amit egy üvegben tárolunk. Mikor palacsintához lesz kedvünk, akkor pedig csak előkapjuk, összekeverjük vajjal, tejjel, tojással, és már süthetjük is!

Szoktatok közösen, családilag főzni? Két kicsi gyermeked van. Van kedvenc receptjük, aminek elkészítésében ők is segítenek?

Mi nagyon sokszor együtt főzünk, a konyhapulton nőttek fel, így bátran nyúlnak a zöldséghámozóhoz, kevernek, mérnek, szórnak, szaggatnak, kennek, ízesítnek, kóstolnak, és szeretik ezeket a dolgokat.

Melyik a legnépszerűbb bögrés süti recepted? Szerinted mi a népszerűségének a titka?

A legnépszerűbb a tízperces, azonnal puha mézeskalács, amiben nincs új a nap alatt, mégis óriási a nézettsége. Szerintem attól ilyen népszerű, hogy a mézeskalácsot könnyű túlsütni és akkor kőkemény lesz, és attól, hogy valóban puha a végeredmény, ha mindent követünk a receptben. A legfontosabb a hitelesség, hogy ne ígérjen egy recept olyat, amit nem tud betartani.

A bögrés sütik, bögrés muffinok mestere vagy. A „Rupáner mézeskalács”, „Rupáner bejgli”, lángos, túrós, mellett a „Rupáner pizza”, „Rupáner pogácsa” és a „Rupáner kuglóf” is fogalmak. Van a rajongóidnak mindenkori kedvence a receptjeid között? Kapsz tőlük visszajelzéseket?

Rengeteg visszajelzést kapok tőlük nap, mint nap, fotókat, kedves leveleket, kommenteket, tanácsokat és ötleteket. A kedvenceik a mézeskalács, a lusta pizza, a lángos, és az ötperces túrós kuglóf, pont amiket felsoroltál. ☺

Az emberek rengeteg süti receptet keresnek online. Te is leginkább a süteményekre „szakosodtál”?

Én egyértelműen süteményekre, de ezek mellett sós vendégváróm van, illetve gyorsan elkészíthető főételek.

Falun laksz. A főzési szokásaidat, az ételsorokat befolyásolja ez valamennyire? Mesélnél arról, hogy milyen ételek jellemzőek felétek Hartán?

Igen, falun lakok, és szerencsésnek érzem magam, mert könnyedén jutok háztáji húshoz, tojáshoz, zöldséghez és gyümölcshöz, amit nagyon fontosnak tartok. Mi sem főzünk másképp, mint a városokban, de a nagymamáink sokkal több mindent állítanak elő házilag, míg mi hamarabb nyúlunk a boltihoz. Én ezen próbálok változtatni, például elkészíteni a zsemlemorzsát, házi kenyeret sütni, magam készíteni a májkrémet, de a mai rohanó világban ez nehéz, legtöbbször kivitelezhetetlen.

Azért próbálkozok…

A magyar konyhán kívül milyen országok ételeit kedveled, főzöd gyakran?

Az olasz és a francia konyhát kedvelem, az olaszok főzőtudományát csodálom, a franciáknak pedig az egyszerű desszertjeiket szeretem, és persze szívesen készítem is őket.

Volt már olyan azon az emlékezetes szülinapi tortán kívül, hogy nagyon elrontottál valamit és ezért pl. pizzát kellett rendelni végül? Mi volt az és hogy történt?

Ó persze, főleg középiskolás koromban volt jellemző. Volt például, hogy az öcsémékkel nyaraltunk a mamáék hétvégi házában a Szelidi-tónál, és még a rizst is sikerült úgy elrontanom, hogy a fele leégett, egyébként minden szem kemény maradt. Szórtam rá egy kis grillfűszert, amit egy üveg alján találtam, de nem segített, így hamburgerezés lett a vége a strandon. Még jó, hogy nem ettük meg, mert a mama következő héten megkérdezte, hogy mit csináltunk a virágmagjaival, amiket a grillfűszeres üvegbe tett… ☺

Tudod fejből a muffin alapreceptjét? :) Van olyan recept, amit gyakran elkészítesz, mégsem megy fejből?

Nem tudom a legtöbb receptet fejből, a muffin pont ezek között van. Ennek két oka is van, egyrészt nehezen jegyzek meg számokat, másrészt mivel nap, mint nap ezzel foglalkozok, és több száz receptem van, nincs időm megjegyezni mindet. De a tejbegríz, a pizza, a kenyér, és még néhány azért megy fejből…

Ismered, követed az offline (szakácskönyves) és online konkurenciád? Ismered a Süti birodalmat vagy Andi konyháját?

Konkurenciának semmiképpen nem nevezném őket, szerintem mi gasztrósok egymás mellett dolgozunk, és igyekszünk tanulni is egymástól. Anditól tanultam például a repedésmentes bejglit, amiért nem lehetek elég hálás neki. Nem ismerek minden oldalt, lehetetlen hiszen több száz van, de ha rákeresek egy-egy receptre, amit el szeretnék készíteni, mindig újabb gyöngyszemekre lelek.

A blogok, sütős-főzős oldalak, csoportok a köz érdekében vannak, azért írunk nyilvánosan, hogy mindenkihez eljussanak a receptjeink. Aki nem ezért csinálja, nagyon rossz helyen van ezen a platformon! ☺

A szakácskönyveket is meg szoktam nézni a polcokon, és a toplistákat is figyelemmel kísérem, de hamarabb szoktam egy-egy konyhai magazint megvásárolni, mint egy szakácskönyvet.

Kinek ajánlod a blogod és a Rupáner-konyha szakácskönyveket? Miben különböznek a szakácskönyveid a Horváth Ilona vagy Jamie Oliver könyvektől?

Mindenkinek, aki szereti a jót gyorsan! Igazából Jamie Oliverétől elsősorban annyiban különböznek, hogy sokkal több nálam az édesség. ☺ Horváth Ilona szakácskönyvéhez pedig mérni sem merném az enyémet, hiszen az egy műremek, amiben minden benne van. Az én könyveim a sütök, főzök, gyorsan, bögrésen, fotózom és elmesélem könyvek. Próbálom átadni, pontról-pontra, lépésről-lépésre az elkészítést, és elsősorban kedvet csinálni a sütéshez-főzéshez.

Jelenleg milyen szakácskönyvön, könyvön dolgozol? Milyen terveid várnak a közeljövőben megvalósításra?

Gyűlnek a fotók és receptek, de ezúttal tematika alapján építem a leendő szakácskönyvet, ami nem a jelenlegi három kötetnek a folytatása, így a terjedelme és a tartalma is el fog térni az eddigiektől, de hogy miben, az legyen meglepetés! ☺


Az interjú elkészítésében közreműködött Mayerné Répási Adrienn blogger, könyvmoly.

Hozzászólásodat az interjú fb posztjánál is várjuk!

Megosztás

Olvasd el többi írásainkat is