Follow Kőeccerű on Instagram

Hétvégi tavaszi ebéd az egészséges francia konyhájából

Kóbor Barbara régóta főz egészséges francia ételeket, blogján közzé is teszi ezeket. Most pedig kifejezetten nekünk összeállított egy könnyen elkészíthető, egészséges, tavaszi menüt. Kaptunk hozzá grátisz bevásárlólistát és leírást is, hogyan készítsük el a három fogást a lehető leggyorsabban! Fogadjátok szeretettel vendégposztunkat az egészséges franciától!


Az egészséges francia is hisz benne: lehet finom ételt készíteni gyorsan, kevésből. Bár szeret a konyhában alkotni, a pörgős mindennapok nála sem erről szólnak.

Azért kezdtem el főzni, mert untam az irodai menzát és, mert az élsportoló gyerekem egész nap nem eszik az iskolában, így nem opció a hideg vacsora. Arra gondoltam viszont, hogy ha már főzésre adom a fejem, legyen jó és minőségi, amit csinálok.

A francia és a mediterrán kultúrához való kötődésem régi keletű: tizenévesen több alkalommal voltam Franciaországban cserediák. Ez a ’90-es évek elején volt, bejártam Párizst és az Alpokban is megfordultam.

Akkor éppen csak kezdett kinyílni a világ itthon és hatalmas élménynek számított megnézni egy velencei hal- és gyümölcspiacot vagy egy párizsi család mindennapi konyháján élni. Hamar megtanultam, hogy van másfajta gasztro élmény is. Vannak olyan konyhai sztenderdek és eljárások, melyek nem teszik annyival bonyolultabbá a főzést és a logisztikát, mint amenniyvel magasabb szintre emelik a végeredményt.

A több fogástól, az egészségesebb alapanyagoktól nem válik bonyolultabbá a főzés, csak bele kell szokni egy új rutinba.

Az alapanyagok beszerzése akkor jelent gondot vagy több utánajárást, még nagyvárosban is, ha a teljes repertoárral akarok játszani, ami hozzávalóként egy mediterrán konyhát jellemez: jó minőségű marha- és szárnyashús, articsóka, saláták széles skálája, megfelelően zsíros tejszín, bizonyos sajtfélék, halak.

De teljes értékű konyha vihető ezek folyamatos megléte nélkül is. Nekem is csak alkalomszerűen van időm bevásárolni, feltankolni a különlegesebb anyagokból. Dolgozom, ide-oda rohanok és próbálom megvalósítani az álmaimat. A blogon túl írok is, nemrég megjelent a regényem, melyben szintén erős a francia szál, és bár műfajában domestic noir (Kóbor Barbara: Az utolsó nap éjszakája), természetesen szerepel benne egy-két receptem is.

Az egészséges francia blogom arról szól, hogy hogyan lehet egy evés terén szabadabb, könnyebb és nyitottabb életérzés mentén egészségesen és szépen főzni és tálalni. Utóbbi, a rituálé is nagyon fontos, és egy gyerek szemléletéhez is nagyon sokat hozzáad az, hogy milyen módon készítjük és tálaljuk az ételt, hogyan adjuk meg a módját.

Most a gyorsaság szempontját figyelembe véve állítottam össze a tavaszi menüjavaslatomat. Figyelembe vettem, hogy gyerekeknek is készülhet az étel, ezért olyan zöldségeket választottam, melyeket a legtöbben szeretnek és a színekkel játszottam – ez általában beválik. Szezonális alapanyag nincs is a menüben, hogy még egyszerűbb legyen a beszerzés.

A menü

Előétel: mézes, szezámos répa
Fő étel: sült hal lila, sárga és piros zöldségekkel
Desszert: édespalacsinta két hozzávalóból

Bevásárlólista – 4 személyre:

50 dkg répa (nálam bio)
1,5 evőkanál méz
1 teáskanál kakukkfű
2 evőkanál szezámmag
60 dkg szálkamentes halfilé - 4 szelet
40 dkg lila burgonya
20 dkg édeskrumpli
2 tojás
6-7 dkg vaj (krumplipüréhez, hal sütéséhez)
1 sárga kalifornai paprika
10 dkg koktélparadicsom
1 nagy csokor (metélő)petrezselyem
1 citrom
olívaolaj (öntetekhez, palacsinta sütéséhez)
fehérborecet (ha van citrom, annak a levét is lehet használni helyette)
mustár
só, bors


A receptek leírása

Előétel – Mézes-szezámos répa

1,5 evőkanál mézet és 3 evőkanál olívaolajat összemelegítek egy serpenyőben. Amikor a méz felolvadt, hozzáadok 2 evőkanál szezámmagot és pirítom 1 -2 percig. Hozzáteszek fél kiló tisztított, csíkokra vágott répát, 1 teáskanál kakukkfüvet, sózom, borsozom. Folyamatosan nagyon kevés vizet aláöntögetve 30-40 percig párolom fedő nélkül, közben gyakran kevergetem.

Fő étel – Sült hal színes zöldségekkel

Először megtisztítok 40 dkg lila krumplit, összevágom és sós vízben felteszem főni. Felaprítok egy szép sárga kalifornai paprikát.

Készítetek hozzá egy vinaigrette-et: 2 evőkanál extra szűz olívaolajat elkeverek egy evőkanál fehérborecettel és egy teáskanál dijoni mustárral (nem magossal). Sózom, borsozom, majd elkeverem a paprikával és két evőkanálnyi metélőpetrezselyemmel.

A megfőtt krumplit összetöröm 5 dkg vajjal.

Négy halfilét (összesen 60 dkg) megmosok, papírtörlővel leszárítotok. Sózom és borsozom, közvetlenül sütés előtt. Egy evőkanál extra szűz olívaolaj és egy evőkanál vaj felhevített keverékén 10 perc alatt készre sütöm őket. 2-3 percenként forgatva, miután lepirul, fedő alatt, majd a végén még egy-egy percet fedő nélkül.

A lila és a sárga mellé még kerítek egy kis pirosat is: a koktélparadicsomot magában tálalom, plusz a hal mellé citromot is teszek. És egy érdekes felfedezést is tettem: ha citromot cseppentünk a lila krumplira, egészen valószínűtlen, neonos lila színt kapunk.

Desszert – palacsinta!!:)

A recept annyi, hogy megfőzök egy megtisztított, közepes méretű édesburgonyát, ami nálam pontosan 20 dkg volt megtisztítva. Beteszem egy késes aprítóba és két tojással együtt pürésítem (a burgonya áttörése után habverővel is lehet). 

Egy evőkanál olívaolajat felhevítek egy serpenyőben (tapadásmentes legyen más tapasztalatai alapján, biztos, ami biztos), majd evőkanálnyi adagokban kisütöm benne a palacsintákat.

Ennyi! 


Metódus – három fogás egyidejű elkészítésére

Ezekkel a lépésekkel egyszerre készíthető el minden fogás, a lehető leghatékonyabb módon.
1. előkészítés – ez a lépés előző este is elvégezhető!
Minden zöldséget megmosok, megtisztítok, a receptben kért módon felvágok. Lilakrumpli, édesburgonya, paprika kockára, répa hasábokra, koktélparadicsom félbe, zöldfűszerek aprítva.
2. főzés
A répa készül legtovább, azt kezdem el készíteni egy serpenyőben, közben pedig odateszem egy-egy kislábasban a lilakrumplit és az édeskrumplit főni. Amíg ezek készülnek, figyelek a répára is, ami abban merül ki, hogy időnként, akár rázogatva megkevergetem, hogy ne égjen le.
3. pürésítés
A lilakrumpliból elkészítem a pürét, és az édeskrumplit is összetöröm. Ha közben elkészült a répa, akkor egy gonddal kevesebb.
4. kikeverés
Kikeverem a zöldségek öntetét és a palacsinta tésztáját.
5. Sütés
Felteszek két serpenyőt: az egyikben a halat, a másikban a palacsintákat sütöm ki.

 

Kapcsolódó Eccerű receptek: